Вівсяні висівки для здоров'я та схуднення. Користь і шкода
Вівсяні висівки. Склад.
Як і будь-які інші висівки вівсяні – це продукт, що утворюється після переробки зерна. Від зерна прибрали тверду оболонку – це і є самі висівки. Якщо сказати по – простому, вівсяні висівки — це лушпиння зерна. Зерно після це стає обдирным, тобто чистим. А ось пластівці самі робляться із зерна. Зверніть увагу, коли купуєте такі пластівці. Якщо туди не додано висівки, то ми просто використовуємо досить висококалорійний углеводистый продукт.
Про корисні властивості вівсяних висівок знав ще Гіппократ, віддаючи належне цьому продукту, як прекрасного засобу для очищення шлунка нормалізації діяльності ШКТ. Через багато століть про користь вівсяних висівок говорять усі. А їх склад проаналізовано з метою визначити позитивний вплив кожної складової речовини на людський організм.
Отже, до складу вівсяних висівок входять:
· клітковина (до 20%), яка і грає роль «рятівника» для нашого шлунково-кишкового тракту
· β-глюкан (водорозчинна форма) – міститься у клітковині речовина, що знижує рівень холестерину, пов'язуючи жирні кислоти
· амінокислоти
· вітаміни – a, C, D, T, K, груп B, H, PP
· лютеїн, зеаксантин — корисні для зору
· лікопін – антиоксидант, запобігає зайве нагромадження холестерину
· мінеральні речовини – кальцій, магній, калій, кремній, фосфор, залізо, йод і ще багато інших
Чим корисні вівсяні висівки?
Дивлячись на багатий склад вівсяних висівок, не важко здогадатися, що їх вживання – це внесок у власне здоров'я. Але, навіть якщо не вдаватися в подробиці позитивного впливу кожної складової, можна з повною впевненістю говорити про очисних особливості вівсяних висівок. Що містяться в них грубі волокна – як такий «віник», «мітла» для нашого кишечника. Все непотрібне і трійка «выметается» завдяки грубим волокнам, які, не переварюючи, чистять ШКТ. Велика користь і в тому, що крім чисто «технічного» очищення відбувається ще й виведення токсинів і шлаків, здійснюється своєрідна програма «детокс», нормалізується робота печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Очищення організму для схуднення — просто необхідна процедура для тих, хто бажає позбавитися від зайвої ваги.
Вівсяні висівки. Користь для здоров'я.
У них є рослинних білок.
Великий вміст грубих харчових волокон, клітковини у вівсяних висівках – причина, по якій їх рекомендують вживати при запорах. А грубі волокна не переварюються , не засвоюються, вони розбухають в нашому кишечнику, просочуючись водою, і виносять з собою 10% холестерину, частина токсичних речовин, частина вільних радикалів.
Та ж клітковина бореться з «поганим» холестерином завдяки здатності зв'язувати жовчні кислоти, нейтралізуючи їх канцерогенні властивості. Тому вівсяні висівки рекомендують включити в раціон для профілактики атеросклерозу.
Корисні вівсяні висівки і при цукровому діабеті. З їх допомогою знижується швидкість розщеплення крохмалю і навіть «вирівнюється» глікемічний індекс споживаних продуктів.
Широко відома користь вівсяних висівок для схуднення. По-перше, клітковина забезпечує почуття ситості надовго, а по-друге стимулює перистальтику кишечника, не даючи калоріях повністю засвоїтися, а значить, і «відкластися в запасах».
Багатий вітамінами складу висівок з вівса робить їх відмінним продуктом для покращення імунітету. Корисні речовини сприяють відмінному самопочуттю, підвищують захисні функції організму.
Містяться в вівсяних висівках калій і магній незамінні для серцево-судинної системи. Вони забезпечують своєчасне виведення рідини з організму, розширюють судини, борються з проявами гіпертонічної хвороби.
Вівсяні висівки для схуднення
Популярність вівсяних висівок як продукту для схуднення стала зростати відносно недавно. В чому полягає їх робота в справі досягнення стрункості й вишуканості? Головна цінність вівсяних висівок – здатність налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. А вже в цьому об'ємному понятті поєднуються кілька «напрямів»:
Отримуючи достатню кількість клітковини, яка заповнює шлунок, організм отримує відчуття ситості, причому надовго. Апетит знижується. Висновок: не часто доводиться їсти, особливо швидко перекушувати тим, що попалося під руку».
Та ж клітковина активізує обмінні процеси, «підганяючи» перистальтику кишечника. А значить, всмоктування поживних речовин, а з ним і засвоєння калорій зменшується. Висновок: споживані калорії не встигають відкластися в непотрібних місцях.
Містяться в вівсяних висівках корисні речовини налагоджують роботу шлунково-кишкового тракту в цілому, позбавляючи від проблем зі шлунком і запобігаючи запори. Висновок: налагоджена робота ШКТ – запорука здоров'я і правильного обміну речовин.
Вівсяні висівки «чистять» кишечник, позбавляючи від скупчився «вантажу», крім того, абсорбують накопичені токсини і негайно виводять їх з організму. Висновок: очищений, не обтяжений організм шлаками, з легкістю розлучається з зайвими грамами і кілограмами.
Калорійність вівсяних висівок. І це ще низькокалорійний продукт. Якщо порівняти з вівсяними пластівцями, калорійність яких більше 300 ккал на 100 грамів, то у вівсяних висівках калорійність всього 120-160 ккал на 100 грамів.
Як вибрати вівсяні висівки?
Зверніть увагу на упаковку. Вона повинна бути непошкодженою, герметичною.
Зовнішній вигляд. Висівки не повинні злипатися. Потрясіть просто упаковку. Вони повинні розсипатися всередині упаковки.
Вівсяні висівки. Дієта Дюка.
Заслужена популярність вівсяних висівок зробила їх «героями» багатьох дієт. Зокрема широко відомої дієти П'єра Дюкана. Дотримуючи правила, необхідно регулярно вживати в їжу висівки з вівса. Рекомендує дієта Дюкана висівки вівсяні і в якості окремого продукту, і як складову багатьох страв.
Вівсяні висівки. Як приймати з користю для здоров'я і для схуднення?
Найпростіший спосіб – просто додавати висівки в вашу їжу. Посипати каші, додавати в супи, салати, навіть у котлети, якщо ви їх будете готувати, у соки, напої, молочні продукти і в випічку. Спробуйте навіть у сирники їх додати трохи, дуже смачно виходить.
Найчастіше можна зустріти поради вживати висівки безпосередньо в сухому вигляді, просто під час їжі. Все вірно, такий спосіб передбачає «заїдати» сніданок, обід і вечерю ложкою висівок. Причому спочатку це повинна бути чайна ложка тричі на день, а поступово збільшити дозу до однієї столової ложки тричі на день після їди. Головне правило – запивати великою кількістю рідини, так і протягом всього дня не обмежувати себе в питті.
Але є ще і більш адаптований метод вживання вівсяних висівок, передбачає проходження трьох фаз.
Перша фаза – протягом десяти-дванадцяти днів вживайте заварені висівки. Одну чайну ложку залити третиною склянки окропу. Дати охолонути і процідити, гущавину, що залишилася розділити на три прийоми.
Друга фаза – триває два тижні і передбачає також вживання заварених вівсяних висівок, але дещо в іншій пропорції і дозуванні. Дві столові ложки висівок заливаються половиною склянки окропу. Охолоджуємо, проціджуємо, їмо гущу, розділивши її на три прийоми.
Третя фаза – триває вже два місяці. І в цей період вівсяні висівки вживаються в сухому вигляді – по дві чайні ложки тричі на день під час їжі.
Для різноманітності можна заливати вівсяні висівки кефіром і приймати в такому вигляді. До речі, такий спосіб – це відмінне меню для розвантажувального дня.
Вівсяні висівки. Шкода. Протипоказання.
Збираючись спробувати вівсяні висівки «у справі», проаналізуйте, чи немає у вас проблем зі здоров'ям. Такі проблеми з шлунком як гастрит або виразкова хвороба в гострій фазі є прямим протипоказанням для прийому вівсяних висівок. Якщо запальний процес поступово згасає, можна з обережністю починати прийом висівок сочень малих доз і згоди лікуючого лікаря.
Не можна вживати вівсяні висівки при будь-яких пошкодженнях слизової шлунка – ерозії, спайки.
Прямим протипоказанням до вживання вівсяних висівок є прийом будь-яких ліків. Висівки просто абсорбують всі активні речовини лікарського препарату. Інтервал між прийомом ліків і висівок – не менше шести годин.
Також пам'ятайте, що рекомендована доза вівсяних висівок у добу – не більше 30 р.
- 6 ГОЛОВНИХ ВОРОГІВ ДІЄТИ6 пунктів які допоможуть правильно підготуватися до дієтиПовна версія статті