Гуарова камедь є натуральним безкалорійним загусником. Використовується як стабілізатор консистенції, має желюючі та збільшуючі в'язкість властивості.
Гуарова камедь виготовляють з внутрішньої частини насіння зернобобової культури Cyamopsis tetragonolobus, яку називають Гуаром, Гороховим деревом або Індійської акацією. Гуар росте в Пакистані та Індії, на частку якої припадає значна частина світового виробництва.
Зовнішній вигляд: порошок від білого до світло-жовтого кольору, практично без запаху.
Застосування:
- в приготуванні соусів, пудингів, десертів, знежиреного майонезу, сирів, супів, дієтичних кремів, надаючи їм густоту і маслянистість.
- у випічці хлібобулочних виробів: загущує тісто, роблячи його більш еластичним, запобігає кришінню тіста і готового виробу, робить поверхню виробу більш гладкою; поліпшується текстура виробу, так як забезпечується клітинна структура (більше ніж глютен), що дозволяє діоксиду вуглецю з розпушувачів (пекарський порошок, сода, дріжджі) розширити і підняти тісто.
- також використовується у виробництві хлібобулочних виробів, морозива та десертів які подаються охолодженими – добавка сприяє уповільненню процесу кристалізації льоду.
Гуарова камідь не містить калорій і дозволена в якості добавки з першого етапу дієти Дюкана!
Гуарова камідь легко розчиняється у холодній воді, використовується в малих кількостях. При розчиненні утворює в'язкі розчини.
Гуарову камідь рекомендується використовувати як індивідуально, так і в поєднанні з іншими загущающими і стабілізуючими агентами (ксантановою камідю, камідю ріжкового дерева, агар-агаром, пектином тощо) у складі комплексних стабілізаторів.
Спосіб застосування: гуарову камідь додають у продукт або водний розчин при перемішуванні. Щоб уникнути грудкування рекомендується попередньо змішати гуар з цукром-піском, борошном або іншими сухими рецептурними компонентами.
Рекомендовані дозування: 0,2-0,9% до маси готового продукту.
У косметичних засобах гуар виконує функції емульгатора, стабілізатора, згущувача, інгредієнта, утворює захисну плівку, яка зберігає вологу.
Корисні властивості:
- гуарова камідь сприяє зменшенню апетиту і ефективно знижує рівень холестерину і насичених жирів в організмі, завдяки своїм абсорбуючим властивостям.
- її прийнято вважати фізіологічним проносним, що нормалізує кишкову проникність, кишкову мікрофлору, виводить токсини з організму.
- вважається, що вона практично не всмоктується в кишечнику і сприяє зменшенню апетиту, тому і використовується в дієтичному харчуванні, допомагаючи забезпечувати відчуття ситості в організмі;
- Використовується гуарова камідь і в медичній промисловості – її додають в препарати для діабетиків для того щоб цукор в кишечнику повільніше засвоювався, а також в інші ліки та біологічно активні добавки.
Не рекомендується надмірне вживання (як втім і будь-яких продуктів та добавок).
Основні | |
---|---|
Вага | 100 г |
Країна виробник | Індія |
Склад | Гуарова камідь |
- Ціна: 43 ₴